Atcerieties un nekad to nepievienojiet komposta kaudzei: dažas lietas var būt pat kaitīgas

Atcerieties un nekad to nepievienojiet komposta kaudzei: dažas lietas var būt pat kaitīgas

Kompostējot jūs varat pārvērst virtuves vai pagalma atkritumus par kaut ko noderīgu. Tomēr paturiet prātā, ka ne visi materiāli ir vienlīdz piemēroti komposta bedrei.

Daži pārtikas atkritumi var radīt nepatīkamu smaku, kas piesaista arī kaitēkļus. Tajā pašā laikā ne visi augi un augļi var būt noderīgi. Tāpēc ir svarīgi atcerēties, ko nedrīkst mest komposta bedrē.

Lietas, ko nav ieteicams likt kompostā

Zivju un gaļas atkritumus – pūstošas gaļas vai bojātu jūras velšu smaka ir pretīga. Turklāt tie piesaistīs dažādus kaitēkļus, īpaši žurkas, mušas, mājdzīvniekus un savvaļas dzīvniekus.

Sviests, eļļa, piena produkti – šo iemeslu dēļ jāizvairās arī no tādiem produktiem kā piens, skābais krējums, jogurts, siers utt. Izslēdziet arī pārstrādātus pārtikas produktus ar augstu tauku saturu.

Koksne vai augi, kas apstrādāti ar pesticīdiem vai konservantiem – šādu ķimikāliju atliekas var iznīcināt arī organismus, kas nodrošina kompostēšanas procesu. Kad kompostu pievieno kā mēslojumu, tas var kaitēt dārza vai mazdārziņa augiem. Tas pats noteikums attiecas uz koksni, kas apstrādāta ar laku vai krāsu.

Lasi vēl: Kāpēc uzglabāt ķiplokus ar lauru lapu, bet traukus slaucīt ar etiķi: 5 triki, par kuriem nedzirdēsiet kulinārijas raidījumos

Valriekstu atliekas – lai gan lielāko daļu neapstrādātu koksnes atlieku var izmantot, valriekstu saknes, lapas, zari un mizas ir aizliegts izmantot. Tās satur juglonu – dabisku vielu, kas palēnina vairuma augu augšanas procesu. Dažus kultūraugus, īpaši tomātus, papriku, kāpostus, acālijas, kalmes, hortenzijas, tas var pat nobeigt. Lai gan karstuma un laika ietekmē juglons pakāpeniski sabrūk un kļūst netoksisks, tomēr labāk neriskēt.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

Vai vari pateikt no kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 57%

0%

Kukaiņu invadēti augi – kaitēkļi var izdzīvot mājas komposta bedrēs, jo, lai tos izinīcinātu, nepieciešama 60°C līdz 63°C temperatūra vairāku dienu garumā.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment